Sugar Ray & the Bluetones (Review BluesBreeker)

Zondag 22 oktober, Zaal Thijssen, Vlierden
Sugar Ray & The Bluetones een twee eenheid met ‘Little’ Charlie

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

Je kunt kiezen uit de finale van ‘Heel Holland Bakt’, wereldbeker veldrijden in Koksijde, Formule 1 in Texas of meer dan 100 jaar Blueservaring op het podium van Zaal Thijssen in Vlierden. Ik heb gekozen voor dat laatste, maar als je slim bent….. neem je de rest gewoon op. Na het eerste optreden van de stichting Keeping The Blues Alive gemist te hebben is het zo klaar als een klontje dat ik naar Vlierden ga. Niemand minder dan Sugar Ray Norcia met zijn Bluetones en ‘Little’ Charlie Baty staan op het programma. Een ‘mustabe’ dus.

Want zeg nu zelf, wat daar op het podium staat is de top in bluesland buiten Sugar Ray Norcia en Little Charlie bestaat de formatie uit: Anthony Geraci, toetsen; Michael Mudcat Ward, bas en Neil Gouvin, drums. Meer dan 100 jaar blues ervaring en dat uit zich in twee grandioze sets.
Afgetrapt wordt er met ‘I’m Having A Ball’, een compositie van Johnny Young, dat opgevolgd wordt door T-Bone Walkers song ‘The Hustle Is On’ waarmee dan ook gelijk de toon is gezet voor een marvellous bluesfeestje. Binnen twee songs zit de sfeer er goed in en dat is nog een extra drijfveer voor Little Charlie om er nog een schepje boven op te doen.

Dat het ook een tandje zuiniger kan blijkt wel als de band inzet met ‘Raining In My Heart’ een pure love ballad en het leuke is dat ze direct daarna het uptempo nummer ‘Rattrap’ spelen.
Little Charlie voelt zich als een vis in het water en met pure passie en plezier speelt hij de sterren van de hemel. Hij geniet met volle teugen van het enthousiaste publiek.

Na een uurtje gaat de band eventjes op zijn lauweren rusten om weer energie bij te tanken en wat te babbelen met het publiek.

Die rustpauze is van korte duur, de tweede set begint met ‘Someday Someway’ en is het weer knallen.
Een toffe song vind ik ‘Two Hundred Dollars Too Long’, geschreven door ‘Mudcat’ Ward en terug te vinden op hun recente album “Seeing Is Believing”. Overigens worden er meer nummers van dit album gespeeld.

De setlist bestaat uit nummers van de bandleden en van Little Charlie. De laatste speelt een nummer van zijn ‘jazzy album’. Dat is even wennen maar wel passend in het geheel.
En het eigen nummer ’Say You Love Me Before i Hang Up’ afkomstig van het in 2005 verschenen album “Hands Across The Table” gaat er ook in als een warm mes door de boter.
De sfeer is super in zaal Thijsen en die wordt nog eens extra aangewakkerd door een rasechte pianoboogie van Anthony Geraci. Wat een grandioze toetsenist, niet op de voorgrond maar wel degelijk muzikaal aanwezig. Zo heeft iedereen wel zijn plekje binnen de band zonder dat iemand de hoofdrol voor zich opeist. Zelfs Sugar Ray laat graag voorrang aan de andere muzikanten. En Little Charlie is gewoon een onderdeel van de band alsof hij een vast bandlid is, of misschien heel kort door de bocht, Sugar Ray en Little Charlie is een tweeeenheid.

Straks wordt de plek weer ingenomen door vaste gitarist ‘Monster’ Mike Welch. En ik moet eerlijk zeggen dat ik hem vandaag toch niet echt gemist heb. Natuurlijk is zijn spel niet te vergelijken met dat van Little Charlie. Maar de laatste is een buitengewoon sterke vervanger.

Nu nog een lekkere toegift en dan is de tweede sessie van Keeping The Blues Alive weer verleden tijd…
Afsluiten met een frietje en dan snel naar huis om al het gemiste nog te kunnen bekijken.
Mannen van KTBA… het was weer super en een gouden greep om deze mannen naar Vlierden te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.