KTBA SPECIAL 2018 (Review Concert Monkey)

Your Reporter on the Spot:
Berry Rombouts

Monster Mike Welch& Mike Ledbetter /  Vega-Strauss Band – Keepingthebluesalive

Zaal Thijssen Vlierden 22 april 2018

 

Wat een verwachtingsvol affiche dit keer van de Keep the Blues alive vereniging. De blues liefhebber weet dat ze in Vlierden bij Zaal Thijssen gaan voor kwaliteit, maar 2 goede bands op 1 middag is zeker niet teveel van het goede.  Het goede zijn de bands Vega-Strauss en de Amerikanen Welch en Ledbetter.
De Vega-Straus band opent deze middag.
De bezetting is; Tony Vega; zang /gitaar–Kai Strauss; zang/gitaar–Henrik Poulsen ;bas– Mads Dybdal Andersen; drums.  Met recht een internationale band omdat Tony uit Texas komt, Kai uit Duitsland,  Mads en Henrik uit Denemarken.
De band trapt af met 3 traditionele blues songs en in de 4e  song wordt  voor het eerst op de Fenders gebattled tussen Kai en Tony nadat ze in de andere songs om beurten soleerden.
Tony soleert in de lage tonen en Kai neemt over in de hoge tonen.  Het zijn uitstekende gitaristen en zangers. Er wordt met volle overgave gemusiceerd.
In de volgende  slow blues song speelt Kai een erg gemene felle solo, komt denk ik omdat hij net had medegedeeld dat hij E140,- af moest tikken voor een taxi om in Vlierden te geraken. Inmiddels blijkt ook dat er een puike ritmesectie op het podium staat, Henrik tovert vette bastonen uit zijn bas en big Mads (ruim 2 mtr schat ik) slaat strak en raak op zijn drumkit.
Na nog een paar blues songs volgt een onvervalste Rock en Roll song, Let the ball rollin’ sterk gezongen  door Tony.
Deze song valt ook goed in de smaak bij het talrijk opgekomen publiek.
De sfeer zit er inmiddels goed in en Kai heeft na een paar songs nog een goed muzikaal  advies voor het publiek  om de dorst te lessen met dit warme weer, namelijk het swingende  nummer, Drinking Beer.
Het publiek vraagt om een toegift waar de band enthousiast aan voldoet. De band bedankt het publiek voor hun enthousiasme.
De pauze is  natuurlijk een geschikt moment om de inwendige mens te versterken, en misschien wat loten te kopen  tbv Keeping the blues alive om weer goede bands te kunnen contracteren voor het nieuwe blues seizoen.   Benieuwd wat Mike & Mike ons na de pauze muzikaal serveren.
Deel 2.
Monster Mike Welch en Mike Ledbetter.
Deze 2 Amerikaanse muzikanten spelen sinds 2016 samen nadat ze  elkaar ontmoet hadden op een groot blues festival in Chicago waar ze samen speelden.  Het bleek dat ze elkaar perfect aanvoelden als gitarist en zanger en de muzikale click was een feit.  Deze samenwerking resulteerde in een cd  en een Europese tour van 12 gigs.
Theo en Martin Brouwers van Keep the Blues alive wisten deze 2 Mikes te strikken voor een optreden in Vlierden in hun thuishaven Zaal Thijssen.
Mike Welch, gitaar en Mike Ledbetter, vocalen en gitaar stelden voor deze tour een gelegenheidsband samen met  Franse muzikanten die hun sporen verdiend hebben in voornamelijk blues jazz soul en pop muziek.
Bezetting is;  Damien Cornelis-keys,  Mig Toquereau-bas,en Fabrice Bessouat-drums.
Het openingsnummer wordt overdonderend opgediend, een vet soulnummer  waarin Mike W meteen laat horen wat voor een fantastische gitarist hij is. Mike L heeft een  krachtige stem met een groot bereik.  Als je hem niet zou zien dan zou je zweren dat er een negroide soulzanger aan het zingen is.
In de  volgende swingende blues nummers zit ook aardig wat soul. De krachtige stem van Mike L wordt in het hoog en laag begeleid door stevig en subtiel gitaarwerk van Mike W.
Tijdens de show worden er(op 1of 2 momenten) lekkere kleine snacks geserveerd, waar maak je dit nog mee tegenwoordig? Dit draagt echt bij aan de gemoedelijke sfeer, hulde aan Zaal Thijssen.  Dit wou ik toch even vermeld hebben.
Tijdens een ballad  blijkt goed hoe krachtig  Mike L zijn  stem is, van overdonderend tot heel breekbaar, waarmee hij het publiek muisstil krijgt.  Een lang applaus is zijn deel.
Er volgen nu een paar traditionele blues nummers waarin Damien op zijn orgel en piano zijn visitekaartje afgeeft. De ritme sectie staat als een huis met de stoicijnse bassist  Mig en de hele tijd smilende Fabrice achter zijn trommels.
Je ziet en hoort hoe goed de band op elkaar is ingespeeld, en vooral hoe goed dat Mike&Mike  elkaar aanvullen en ondersteunen. Mike L speelt bovendien ook goed gitaar.
En ook niet onbelangrijk zijn de  natuurlijk swingende moves van Mike L en de expressie van zijn gezicht,  hier staat een rasechte performer. Na nog een paar nummers nemen de heren een korte pauze.
In deze pauze wordt de uitslag van de loterij bekend gemaakt.  De prijzen bestaan o.a.uit mooie schilderijen van Theo Rijnders. (Portretten van blues muzikanten op hout)
Vervolgens nemen Mike& Mike het podium weer in bezit en volgen er weer mooie nummers  van hun cd Right place, Right time.
Met een BB King  nummer wat lang uitgesponnen wordt met krachtige vocalen van Mike L en spetterend gitaarwerk van Mike W en een sprankelende pianosolo  van Damien eindigt dit nummer in een climax.
Als toegift komen Tony en Kai nog een keer op het podium om met Mike &Mike een passend slot aan dit optreden te geven. Dat betekent gewoon gitaar vuurwerk van 4 heren, geweldig!
Bij toegift 2 wisselen Franse bassist en drummer voor de Scandinavische ritmesectie. Ook in deze samenstelling een geweldige afsluiting van een memorabele concertmiddag.
Deze concertmiddag staat alvast in mijn top 5 van 2018.
Verslag: Berry Rombouts

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.