Kirk Fletcher & Travellin’ Blue Kings (Review Rootsville)

KTBA Special
Kirk Fletcher (US) – Travellin’ Blue Kings (B/NL)
Zaal Thijssen Vlierden (NL) (11-11-2018)
reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: KTBA
info band: Kirk Fletcher (US)Travellin’ Blue Kings (B/NL)

November en tweede afspraak in Vlierden voor alweer een KTBA Special, in België zouden we zeggen van goe bezig manne. Het was een huzarenstukje om hier op tijd in Vlierden te zijn want deze morgen zaten we nog aan het ontbijt in het verre Haringe voor “Blaublues”. Toch maar even een trip van 360 km achter de kiezen om met de “Travellin’ Blue Kings” één van de meest belovende nieuwe blues bands aan het werk te zien. Een “Special” dan staat er dus ook een andere band op de affiche en dat is deze keer de aimabele “Kirk Fletcher”. Beiden staan hier op het podium met in hun merchandise stand elk een nieuw album om voor te stellen. Voor de BENE coalitie van de “Travellin’ Blue Kings” betreft hier het pas verschenen album “Wired Up” (album report), en we mogen zelfs stellen dat dit hier voor “KTBA” een primeur is. Ook Kirk Fletcher heeft van zich doen spreken op de platenmarkt en bracht eerder zijn album “Hold On” (album report) uit waaruit “Two Steps Forward” zopas als single is verschenen. Dus tweemaal feest en daar horen nu toch eens terug bitterballen bij, niet?

De “Travellin’ Blue Kings” bestaan uit 3 Belgskes en een Ollander en zagen we in primeur aan het werk deze zomer op “La Nuit du Blues de Charleroi”. Daarna namen ze al onmiddellijk verlof en trokken zo ook de studio in voor de opnamen van hun debuutalbum “Wired Up”. Het vocale uithangbord van deze “TBK” is de Nederlandse Limburger Stephan Hermsen, je weet wel diene van “The Electrophonics”. Hij staat ook in voor het bespelen van de Mississippi saxofoon. De Belgische tak van deze band bestaat uit Jimmy Hontelé (gitaar) en Winne Penninckx (bass), beiden hebben ook een verleden bij de helaas verdwenen band “Howlin’ Bill”. Aan de drums krijgen we ook een Limburger maar dan eentje van de andere kant van de voormalige smokkelroute, Marc Gijbels. Marc en Stephan kennen elkaar uiteraard van bij “The Electrophonics” en de CV van Marc staat bol van de bands waar ze een goeie trommelaar nodig hadden. So without further ADO we present you the Travellin’ Blue Kings…

Een nieuwe band, een nieuwe sound want deze “TBK’ weten diverse stijlen in hun set te brengen en dat spreekt de bluesliefhebber uiteraard aan. “Get it Done” is hier vandaag hun opener maar daarmee zijn ze uiteraard nog niet klaar. De volle aanwezige zaal hier in Vierden hebben uiteraard een wereldprimeur voor het aanhoren van hun nieuwe debuutalbum vooraleer ze, voor een toch wel intense tour, verder door de Vlaamse en Ollandse velden trekken. Het rauwe en intense harpspel van Stephan is een perfect huwelijk met de aanstekelijke rifjes van Jimmy aan zijn six strings.

Met nummers als “The Way It Used To Be” en “Straight Eight” tonen deze New Kings aan dat de diversiteit in hun nummers meteen ook hun grootste sterkte is. Het gaat hier allemaal in als zoete koek en op de vraag van Stephan van versteet sie mich antwoorden we in het Belgische hoekje van wij wel, ma verstoade gij ons oewek 🙂. Tijd om met “24 Hours” de bluesharp even aan de kant te leggen in duel te gaan met Jimmy, beneath the stars the two guitars will play a song for you…

Tijd voor een onvervalst stukje surf en zo komen we uit bij de titeltrack van het album. We surfen zo ook richting einde van hun set hier in bij “KTBA” en dus stelt Stephan de band nog eens voor. Aan de gitaar Jimmy Hontolé en aan de drums Marc Gijbels. Stephan krijgt zijn moment de gloire toegeworpen van Hontolé…en de Winne dan? wij vervolledigen dan maar, want de Winne speelt toch ook mee, aan de gitaar met de dikke snaren Winne Penninckx. Outswinger is dan het bijzonder swingende “Don’t Wanna Stop” en eerlijk dat willen wij ook niet dus voor de bitterballen er aan komen nog tijd voor een aanstekelijke bisser met “Into The Night”, en aan Stephan nog dit, tis vaan uh leije deekske gegoon…

Alsof de duivel er mee gemoeid is stonden beide samen ook op de affiche in Charleroi en zal het dus wel een vrolijk weerzien zijn met Kirk Fletcher. Deze Amerikaan woont tegenwoordig in Zwitserland. Op de vraag hoe dat dit komt luidde het antwoord simpelweg…de liefde gevolgd. Deze altijd vriendelijke string bender heeft al een staat van dienst om “u” tegen te zeggen. Samen met Nick Curran (1977-2012) maakte hij deel uit van Kim Wilson’s Fabulous Thunderbirds. Na die periode stond hij bij “Delta Groove” mee aan de wieg van de supergroep “The Mannish Boy’s”. Namen als Robben Ford, Pinetop Perkins, Hubert Sumlin en Ronnie Earl deden ook al beroep op de kunsten van Kirk Fletcher en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zijn kersvers album “Hold On” kon al op heel wat goede kritieken rekenen en zo staat hij hier ook op het podium van zaal Thijssen.

Aan zijn zijde staat de ritme sectie bestaande uit drummer Matt Brown en toetsenist Jonny Henderson en onder hun drietjes beginnen ze met Freddie King’s “Sidetracked”, alvast een uitstekend vervolg van de “TBK”. Ook bij Kirk Fletcher staat dus de presentatie van zijn nieuw album “Hold On” op het menu en dit doet hij dan met “You Need Me”. Ook het daaropvolgende “Sad Sad Day” komt van het album en zo komen we te horen dat er wel de nodige funk in het album werd gestoken. Kirk Fletcher and the 21th century blues.

Met nummers als “Two Steps Forward”, “Time’s Ticking” en het instrumentale hoogstandje “Dupree” kan Kirk hier bij “KTBA” niet in de fout gaan en dat doet hij ook niet. Ook Fletcher steekt er wat surf in met het nummer “San José” maar bij ons begint de vermoeidheid toe te nemen en zo surfen we stilaan terug richting België. Volgende “KTBA” is er op zondag 16 december met alweer een “Special”. Als hoofdact is er Sean Chambers die hier zijn album “Welcome To My Blues” komt voorstellen. Als support act zijn Theo en Martin terug in België komen vissen met “Bourbon Street”. Het was weer fijn om hier in Vlierden te zijn…CU!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.