JP Soars & Leakin’ Roof (Review ConcertMonkey)

JP SOARS & THE RED HOTS – KEEPING THE BLUES ALIVE –
ZAAL THIJSSEN VLIERDEN, 23 APRIL 2017
Walter Vanheuckelom
Artist: JP Soars & The Red Hots
Date: 23/04/2017
Venue: Zaal Thijssen
Place: Vlierden
Op zondagnamiddag 23 april 2017 hadden de broertjes Brouwers weer gezorgd voor een mooie affiche met de beloftevolle jonge Nederlandse band Leakin’ Roof en de Amerikaanse band JP Soars & The Red Hots. Het vorige concert van Soars in Vlierden was een erg mooi feestje dat bijna vier uur duurde. Het mooie weer, Luik Bastenaken Luik en de interessante voetbalwedstrijden in de Nederlandse en Belgische competitie hielden de echte blues fans niet weg uit Vlierden. Talent van eigen bodem een kans geven dat hoort ook bij het werk van een concert organisator en dus hadden Martijn en Theo Brouwers een heel jonge band, met de naam Leakin’ Roof op de affiche gezet. Leakin’ Roof is een kwartet dat tussen de zestien en de twintig jaar is en ze spelen vooral Chicago Blues covers. Met hun opener ‘Little By Little’, brachten ze dadelijk swung in Zaal Thijssen. Gitarist Lothar Wijnvoord liet zich al dadelijk opmerken met een knappe solo en met toetsenist Dave Warmerdam had de band ook een goede zanger. Dave heeft niet alleen een goede stem, want tijdens de mooie versie van ‘Feel Like Breaking Up’ gaf hij een uitstekende solo weg op de keys. Leakin’ Roof bracht alleen covers, maar iedereen in de zaal voelde dat de band wel talent had. Misschien komen er in de toekomst ook wel eigen songs. De ritme sectie die alles in goede banen leidde bestond uit Lars Hoogland op drums en Lars E. Hoogland op bas. Lothar Wijnvoord haalde nogmaals knap uit op zijn zwarte Gibson tijdens ‘If Trouble Was Money’ en in de schitterende ballade ‘Sweet Little Angel’ was het nogmaals de beurt aan Dave Warmerdam om uit te pakken met een erg lange mooie solo op de toetsen. Met zijn zestien jaar is Dave de benjamin van de band. Lars E. Hoogland mocht met een pittige basintro ‘When I Get Mine’ op gang trekken. Tijdens Howlin’ Wolf zijn ‘Killig Floor’ kregen alle vier de muzikanten hun moment van glorie met een solo op de bas, de drums, de gitaar en de toetsen. Natuurlijk volgde er een geweldig applaus voor deze jonge kerels. Afsluiten deed Leakin’ Roof met een heel mooie versie van ‘The Sky Is Crying’. Deze ballade van Elmore James is al bijna zestig jaar oud maar heeft nog niets van zijn schoonheid verloren. Het publiek wilde nog een toegift en kreeg die ook met het swingende ‘Boogie Man’. Het was in ieder geval een aangename kennismaking met deze jonge Nederlandse band. Nog wat rijpen, maar ze mogen hoopvol verder kijken.

Daarna was het de beurt aan de Amerikanen JP Soars & The Red Hots. Verleden jaar in Peer gaf JP Soars op het blues festival in Peer één van de beste optredens van het festival. Ik was nieuwsgierig of JP dat in Vlierden kon overdoen, ditmaal zonder zijn sterke gitarist Steve Laudacina. Vaste drummer Chris Peet was wel van de partij, maar Frederik Cleveland op bas was nieuw. Openen deed het trio met het oudje ‘Let’s Have A Natural Ball’ van Albert King. Deze boogie zou zeker niet de enige cover van de namiddag worden. Daarna drukte JP het gaspedaal nog wat verder in voor een voor mij onbekend nummer. Als Belgen in Nederland waren we toch wel fier dat Soars met ‘Minor Blues’, een nummer speelde van de Belgische gitaarvirtuoos Django Reinhardt. Voor hij aan het dit trage nummer begon maakte Soars nog een grapje over zijn fameus laatste optreden in Vlierden van 2015. Zijn concert duurde bijna vier uur en hij was nog steeds aan het herstellen van die zware, maar erg leuke namiddag, vertelde hij. In dit wondermooie nummer kwamen de kwaliteiten van JP Soars als gitarist echt bovendrijven en wanneer het ritme terug de hoogte inging en Chris Peet ook nog een drum solo ten beste gaf kon het publiek zich niet meer bedwingen en ging het uit de bol bij zoveel moois. JP Soars & The Red Hots gaven het enthousiaste publiek geen tijd om op adem te komen want ‘Minor Blues’ ging bijna naadloos over in ‘Twitchin”, rock’n roll van de bovenste plank.  De meeslepende ballade ‘So Many Times’, was om duimen en vingers af te likken. Het Amerikaans trio is van alle markten thuis en met ‘Something Ain’t Right’ werd er voor rauwe en iets stevigere rock gekozen. Drummer Chris Peet en bassist Frederik Cleveland zorgden voor de stomende groove en JP zorgde met vlijmscherp snarenwerk voor de kers op de taart. Het trio bleef uptempo nummers afwisselen met zeemzoete ballades. Ook nu weer was het slowtime met ‘I’ve Been Down So Long’ van JB Lenoir. Met erg knap en snel vingerwerk op de snaren van de hals van zijn Epiphone wist Soars het publiek in Zaal Thijssen te beroeren. Tijdens ‘Something Ain’t Right’ had de middelste snaar van Frederik zijn basgitaar het begeven en voor de band aan de band aan ‘Where Did You Sleep Last Night’ begon, kwam de tourmanager met een nieuwe bas aandraven. Ook JP wisselde zijn Epiphone in voor zijn zelf gemaakte twee snarige cigarbox en de bijbehorende bottleneck. Het werd een tien minuten durende zinderende versie van deze Texas rocker die iedereen in Vlierden kon bekoren.

 

Set twee werd op gang getrokken met de swingende shuffle ‘The Hustle Is On’. Met deze T Bone Walker song die ouder is dan ikzelf was er meteen weer ambiance in de zaal. JP Soars & The Red Hots hadden Muddy Waters zijn ‘Deep down In Florida’ een modern jasje aangetrokken en een rumba ritme gegeven. Het was meteen één van de hoogtepunten van dit meer dan uitstekend concert. Wanneer JP dan ook nog eens zijn klasse etaleerde als gitarist kon de pret helemaal niet meer op. Tijdens de heel intense en meeslepende ballade ‘The Viper’ klonk de gitaar van JP als een Mexicaanse troubadour. Tijd om de beentjes nog eens los te gooien en daar is rock’n roll het meest geschikt voor. Dus werd het gaspedaal volledig ingeduwd voor ‘Missin’ Your Kissin”. Onder aanvoering van organisator Theo Brouwers werd er voor het podium vrolijk gedanst. Tijdens het daarop volgende instrumentaaltje waanden we ons op vakantie ergens op een Zuid Amerikaans strand. Chris Peet plaatste het orgelpunt met een waanzinnige drum solo. Het dankbare publiek bedankte hem voor al dat moois met een waanzinnig applaus. Dat JP een geweldige fan is van Muddy Waters wisten de meesten al en na ‘Deep down In Florida’ volgde met ‘Gypsy Woman’ nog een cover van deze blues legende. De Amerikaan wilde de jongens van Leakin’ Roof nog de kans geven om met hem samen te spelen en zo verdwenen Chris Peet en Frederik Cleveland even van het podium. JP Soars & Leakin’ Roof begonnen met ‘Call Me Baby’ dat verschillende sfeer en ritme wisselingen kende. JP liet het jonge geweld de ruimte en de tijd om zich in de schijnwerpers te spelen. Zo mochten in deze ‘Call My Baby’, gitarist Lothar Wijnvoord en toetsenist Dave Warmerdam meteen aan de slag met een solo. De beklijvende ballade ‘When You Walk Out Of That Door’ zal ongetwijfeld hier en daar voor kippenvel gezorgd hebben. Weer mochten Dave en Lothar hun klasse tonen en ze maakten daar dankbaar gebruik van. Drummer Lars Hoogland en bassist Lars E. Hoogland zorgden voor de perfecte begeleiding. Chris Peet kwam terug op het podium, maar pakte voor de swingende blues boogie ‘Low Dirty Deal’ de plaats van bassist in. De Elmore James klassieker ‘Talk To Me Baby’ mocht Dave Warmerdam zingen en hij zorgde voor het grote meezing moment in Vlierden. De jongens van Leakin’ Roof kregen een welverdiend applaus toen ze het podium verlieten.

Chris Peet nam terug plaats achter de drums en Frederik Cleveland aan de bas voor de finale die eraan kwam. Voor die finale greep JP terug zijn cigarbox voor het stomende ‘They’ll Do It Every Time’. Hoewel er een papiertje op het podium werd afgegeven dat het eten klaar stond, kon JP het niet laten om nog een toegift te geven. De titeltrack van zijn laatste uitstekende album ‘Full Moon Night In Memphis’ mocht niet ontbreken op deze mooie blues namiddag in Vlierden. Theo en Martijn mogen wederom terugblikken op een geslaagde organisatie. Op 21 mei is het volgende blues feestje in Zaal Thijssen te Vlierden, ditmaal met Jonn Del Toro Richardson en Shawn Holt  & The Teardrops.

Foto-album Leakin’ Roof
Foto-album JP Soars & The Red Hots

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.