JP Soars & Leakin’ Roof (review BluesBreeker)

Keeping The Blues Alive, Zaal Thijsen, Zondag 23 april 2017

 

Prachtig weerzien

Tekst: Bert Lek
Foto’s: Bert Lek

Martin en Theo Brouwers gunnen aanstormend talent een kans op hun podium in zaal Thijssen te Vlierden. Op zondag 23 april 2017 krijgt Leakin’ Roof uit de Bollenstreek een kans.

De jonge band bestaat uit Dave Warmerdam, keyboard en vocalen, Lars Hoogland, drums, Lars Hoogland, bas en Lothar Wijnvoord, gitaar. Ze brengen veel blues klassiekers, die bij het meeste publiek er makkelijk ingaat. De blues politie, die ook aanwezig is heeft toch nog wat opmerkingen over de band. Technisch zit het redelijk goed in elkaar. Dave op keyboard en Lothar met mooie licks op gitaar steken er duidelijk bovenuit. Drummer Lars heeft in korte tijd sprongen vooruit gemaakt en basspeler Lars doet gewoon zijn ding. Alleen de stem van Dave is vlak en daardoor eentonig. De band vlamt niet. Het is te stijfjes en er wordt te veel naar elkaar gekeken wat de volgende stap dient te zijn. Dit is waarschijnlijk het gevolg van veel repeteren en te weinig optredens tot nu toe.

Later in de toegift met JP Soars blijken de mannen wel te kunnen spetteren.
Ik denk dat een Hammond B3 i.p.v. van zo’n blikkerig keyboard wonderen zou doen want dan wordt het geluid van de band veel voller.
Na een korte pauze bestijgt gitarist en zanger JP Soars het hoge podium. Voor mij was het vorig jaar een van de hoogtepunten van Blues Peer in België. Heel veel verschillende gitaarstijlen kwamen er toen voorbij, dus zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Nu is hij zonder tweede gitarist, maar met zijn vaste drummer Chris Peet en nieuweling Cleveland Frederick op bas.
Ten opzichte van de vorige keer, in 2015, dat hij hier met harmonicaman TC Car was, vinden sommige bezoekers wel een gemis.
Ikzelf ben blij dat er geen extra gitarist is, want nu moet de frontman zelf harder werken en dat doet hij in twee mooie sets. Werk van Django Reinhardt (‘Minor Blues’), country, Spaanse flamenco komen voorbij. JP krijgt zelfs de zaal twee keer muisstil met nummers van Muddy Waters. (O.a. ‘Deep Down In Florida’) Na ‘Where Did You Sleep Last Night’ is het middels een slide boogie tijd. De fans weten dit wanneer hij zijn 2 String’ guitarbox omhangt. Ze gaan naar voren om te dansen voor het podium.

Na de pauze hetzelfde laken en pak. Veel mooie gitaarwendingen en stukjes songs in elkaar laten overlopen zoals met ‘Sweet George Brown” en ‘Walk Don’t Run’. JP herinnert het publiek aan een van zijn vorige koude concerten in Europa. Op zijn hotelkamer schreef hij toen ‘Missin’ Your Kissin’.
Met nog twintig minuten te gaan roept JP de mannen van Leakin’ Roof het podium op. Drummer Chris Peet en bassist Cleveland Frederick mogen zich terugtrekken in de kleedkamer. De future of the blues, zoals hij Lothar, Dave en de beide Larsen noemt krijgt alle gelegenheid om hun kunnen te tonen. Het gaat lekker ontspannen voor de jongemannen. Dave grijpt de gelegenheid aan om vocaal te gaan. Daarna is de plek op het podium weer voor de Amerikaanse begeleiders en komt er een eind aan een lange mooie middag.

Er is op zondagmiddag 21 mei weer een dubbele bill. Dan met John Del Toro Richardson en Shawn Holt, de zoon van Magic Slim met ‘The Teardrops.
Gezien de posters met de aankondigingen voor het najaar, zal ik vaker in Vlierden te vinden zijn, aangezien het soms het enige optreden in ons land is van die band.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.