Guy Smeets @KeepingTheBluesAlive.nl

Guy Smeets

Nederlands absolute gitaartalent, afkomstig uit Roermond, timmert sinds enige tijd met zijn Guy Smeets Band flink aan de blues-highway. Hiervan kon men getuige zijn bij KeepingTheBluesAlive.nl op zondagmiddag 27 oktober in Muziekcafé DeToegift te Deurne.

Natuurlijk hebben we het hier over Guy Smeets, wie anders…. 15 jaar jong en dan al zo gelouterd door gerenommeerde gitaristen. Het heeft alles te maken met zijn talent, zijn enthousiasme, zijn spelkwaliteit en zijn schrijverskwaliteit maar zeer zeker ook met zijn karakter. Geen poeha, geen arrogantie maar gewoon zijn ding doen.
Voorafgaand aan al dit moois worden we geëntertaind door Ernest van Aaken. Hij laat ons als singer/songwriter kennis maken met werk van onder meer Bukka White. Met zijn rauwe stem en intrigerende harpspel weet hij de juiste blues-snaar wel te raken. Hij speelt technisch heel goed gitaar en zijn stemgeluid is daarop prima ingesteld.

Ondanks de uitstekende muzikale kwaliteiten van Ernest komen de blues-liefhebbers toch voor Guy Smeets en zijn band. Het is non-stop genieten tijdens de twee sets, vanaf het openingsnummer: “Greenlight Girl” tot en met de toegift ‘Little Wing’ . Beter kan je het momenteel niet krijgen. Maar wat er zich tussen deze twee nummers in afspeelt grenst bijna tegen het fenomenale aan. Natuurlijk Guy Smeets is een talent die nog het een en ander moet leren maar wat hij hier laat horen en zien is gewoonweg grote klasse. Ook de overige bandleden staan garant voor een strak optreden. Ze beschikken over ruime ervaring in de muziekwereld. De zang van Rob van der Sluis, vooral bij de blues-rocknummers geweldig, is rauw met hier en daar een lekker soulvol tintje. Het meest opvallend is de chemie tussen Guy en Colly Franssen die als geen ander de toetsen van zijn indrukwekkend Hammond orgel masseert.

Zij voelen elkaar goed aan waardoor er een bepaalde chemie ontstaat, die zowel op de band als op het publiek heel aanstekelijk werkt. Iedereen geeft elkaar de ruimte om zijn ding te doen, met andere woorden: het is niet alleen Guy Smeets maar het is de Guy Smeets Band…

Guy is vingervlug op zijn gitaar en de ene solo wisselt de andere af, maar als hij het instrumentale ‘Alchemy’ speelt openbaart zich ook zijn ingetogen gitaarspel. Ook het nummer ‘So Many Roads’, hoeft ondanks zijn net iets andere interpretatie, niets voor het origineel onder te doen. Maar wat te denken van zijn eigen werk. Het nummer dat zijn jeugdervaring vertaald: ‘Get A Life’, is erg mooi. Het is om je vingers bij af te likken: de geweldige uitvoering van Alvin Lee’s: ‘The Bluest Blues’ of Deep Purple’s: ‘Lazy’. Allemaal nummers van voor Guy´s tijd, maar door deze jongeling tot in de finesses gecoverd. Kippenvel krijgen we bij het horen van deze mooie covers, evenals bij zijn uitvoering van: ‘Sunshine Of Your Love’.

Na twee ijzersterke sets volgt de apotheose: de toegift: ‘Little Wing’. Zo vaak reeds gecoverd maar door weinigen zo goed gebracht als vandaag door de Guy Smeets Band.

Kortom: dit gitaar/schrijvers talent moet gekoesterd worden, want: Wat goed is komt snel.