Giles Robson Band (review Bluesbreeker)

 

Zondag 20 november, Zaal Thijssen, Vlierden
Gil Robson imponeert bij KTBA

 

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

robson-bluesbreekerTijdens het laatste Bluezy Bluesfestival in Ridderkerk had ik Giles Robson al aan het werk gezien, toen als onderdeel van The Dirty Aces. Maar daar werd hij een beetje ondergesneeuwd door bands als: Ian Siegal & The Rhythm Chiefs; Kai Strauss Electric Blues Allstars en Zac Harmon. Onterecht natuurlijk, want de liefhebbers van de bluesharp kwamen behoorlijk aan hun trekken op die befaamde 2e april in Ridderkerk. Nu is het wel zo dat het spelen op een festival anders is als een volledig concert van een band.

En daar zijn we zondag 20 november wel achter gekomen in Zaal Thijsen te Vlierden. Keeping The Blues Alive is erin geslaagd om Giles Robson samen met gitarist Andy Knight, bassist Jeff Walker en drummer Darren J Crome te strikken voor een optreden. Tijdens het Bluezy Bluesfestival in Ridderkerk stond hij nog als onderdeel van The Dirty Aces op het podium in Vlierden echter gewoon Giles Robson. Dezelfde muziek en dezelfde band, niks meer en niks minder. Maar naar mijn idee met nog meer spirit en blues en ik kan op voorhand al vertellen dat het is gaan spetteren in zaal Thijssen.

 

In het begin is het nog aftasten, het publiek moet de band leren kennen en de band tast met het eerste nummer het publiek af. Maar daarna is het ijs gebroken en met de eerste noot van
‘Sarah Lee’ gaat het dak ervan af. Het kwartet gaat als een speer en hoe meer het publiek
reageert hoe vuriger de de band speelt, zo lijkt het. Traditionals, classics, eigen werk en covers worden op een perfecte wijze gemixed en er is geen enkel moment dat de verzadiging toeslaat, verre van dat zelfs.
Een mooie uitvoering van ‘Steady Rolling Man’ bevestigt eens te meer de blues kwaliteiten van Giles en de band. En met de daaropvolgende songs: ‘Where You Been’ en ‘Summa That Good Stuff’ laat Giles horen op de bluesharp en daarbij kan hij zich meten met de groten in de blues. Die eerste set is supergaaf en retestrak en de verwachtingen zijn hoog voor de tweede set. Leuk is het ook als we een korte harp workshop krijgen en Giles daarbij enige stijlen uitlegt. Volgens Giles moet een goede harpspeler een stoomtrein kunnen imiteren. En hoppa… hij smijt er zo maar een stoomtrein tussen door een heerlijk vlot deuntje op de bluesharp. Moet kunnen dacht ik…

 

Na vijftien minuten pauze is het weer knallen met het openingsnummer van de tweede set.
Giles gaat gerespecteerde nummers als: ‘Just To Be With You’, van Muddy Waters’ en
‘Automatic’ van The Red Devils niet uit de weg. Dat noem ik lef hebben om deze krakers op je eigen manier te interpreteren. Maar dat levert wel bewondering en een daverend applaus op en dat is verdiend ook.
Iedereen in de zaal is onder de indruk van de band die werkelijk alles uit de kast haalt en zich keer op keer wil bewijzen. Inmiddels hoeft de band zich niet meer te bewijzen want dat is hen al in de eerste set gelukt.
Een van de mooiste songs van de dag vind ik persoonlijk ‘A Walter Shade Of Blue’. Een nummer dat mij maar velen in de zaal bij de strot grijpt. Zowel Giles op de harp en Andy op de gitaar spelen dit zo ingetogen en intens dat het je niet onberoerd laat.
Dan volgt het eerste nummer van Giles album “For Those Who Need The Blues”, ‘Shady
Heart’ met heel veel groove en volvette blues weer een ander niveau.

 

Variatie staat op een heel hoog level bij Giles Robson en dat is wel zo prettig om de volgende gig te gaan bekijken. Maar voor dat het zover is speelt hij nog twee toegiften op verzoek van enkele diehard fans in de zaal. Dat het verzoeknummers zijn versterkt alleen maar de band tussen de muzikanten en het publiek. Een publiek waarvan de voorste rijen bij het podium danst op de nummers die gespeeld worden.
En dan komt na afloop van het optreden een kleine ‘koter’ met zijn gitaartje het podium om samen met Andy op de foto te gaan. Toch wel een moment om niet te vergeten en dat zeker blijft hangen als we deze band weer aan het werk zien.

 

Er is afgelopen weekend erg veel te doen geweest in de regio, en eerlijk gezegd is het niet moeilijk geweest om de keuze voor Vlierden te maken. Dit heeft zich dubbel en dwars betaald. Die gebroeders flikken het toch maar iedere keer weer goede keuzes te maken en verrassingen te presenteren.

BluesBreeker Giles Robson1BluesBreeker Giles Robson 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.