Doug Deming (review Bluesbreeker)

Doug Deming & The Jewel Tones feat. Big Pete,

zondag 23 oktober, KTBA, Vlierden

Onbekend maakt niet onbemind

 

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

 

Ik ken ze niet van naam, ik ken hun muziek niet en ik had ze ook nooit aan het werk gezien. Zo maar drie redenen om dit te veranderen, maar de vierde reden om ook naar Vlierden te gaan is het meespelen van Big Pete bij dit trio. Dus er is geen uitvlucht te verzinnen om niet naar dit optreden te gaan kijken en dus sta ik rond de klok van vieren voor aan het podium van Zaal Thijssen. Daar waar de Stichting ‘Keeping The Blues Alive’ zitting heeft.
doug-deming-bluesbreeker-1Doug Deming is samen met drummer: Sam Farmer en bassist: Andrew Gohman, zij vormen The Jewel Tones en aangevuld met Big Pete levert dat een interessant kwartet op. Doug is een fantastisch gitarist die met Andrew een van de betere bassisten naast zich heeft staan en samen met een heel strak drummende Sam Farmer een gouden trio vormt. Bij de eerste noot van het optreden heeft de band het publiek al op zijn hand. Met een uptempo mix van blues en rockabilly zit de vaart er al direct in. En dan zou je denken dat het na twee of drie nummers wat minder zal gaan worden. Maar dan heb je het flink mis omdat het kwartet ijzeren heinig met zo’n sneltrein vaart door raast. Hier staan vier mannen die van wanten weten en het ene uptempo nummer volgt het andere op. Zo nu en dan afgewisseld met een volvette blues van T-Bone Walker of Otis Rush en ter gelegenheid van zijn verjaardag een cover van Chuck Berry.
Een bekende bluessong is ‘Blues Knock On My Door’ een nummer dat welhaast iedereen kent en de woorden meezingt bij het refrein. De setlist is behoorlijk gevarieerd opgezet, zoals al geschreven met covers, maar ook met eigen ‘oud’ en ‘nieuw’ werk dat binnenkort op cd verschijnt. Een van die nummers die ik bijzonder fraai vind is het nieuwe ‘I Need My Baby’ en ‘Comming On Up’. Voor mij zo’n toffe nummers dat ik direct na de eerste set aan Doug mijn kaartje heb gegeven met de vraag zijn nieuwe album bij verschijning naar me toe te sturen. Want ik verwacht er bijzonder veel van.
doug-deming-bluesbreeker-2En Big Pete dan? Zul je je afvragen? Nou die speelt de sterren van de hemel en het is als of hij al jarenlang met deze band toert. Wat een gave harpspeler, eentje die je overal kunt inzetten en zijn partijen meeblaast alsof het de gewoonste zaak van de
wereld is.
Erg fraai van Doug is dat hij Big Pete zijn ding laat doen en hem de ruimte daarvoor geeft. Die mannen hebben zich wel gevonden zoals blijkt. Big Pete’s uitvoering van ‘Rambling On My Mind’ mag er ook zijn, alle eer voor het coveren van dit nummer zonder daar dan ook maar enige afbreuk aan te doen.
De tweede set wordt afgetrapt met ‘You Make Me Feel So Bad’ en een eerbetoon aan Chuck Berry vanwege zijn negentigste verjaardag, het nummer ‘Reeling and Rockin’ speelt de  band. Gevolgd door het overbekende nummer van Little Walter ‘Ahw Babe’ ook weer eentje
die je door een ringetje kunt halen.
Thomas Toussaint, de bluesharpspeler, staat ook tussen het publiek en wordt het podium opgeroepen om een nummertje mee te blazen op zijn mississippi Saxophone. Hij kiest voor het nummer ‘How Long’ en dat gaat hem verdomd goed af. Sta ik eigenlijk ook niet zo van te kijken.
Een van de laatste nummers die de band speelt is er eentje van Otis Rush maar dat de
meeste wel zullen kennen van The Paladins: ‘Keep Lovin’ Me Baby’. Een super vlotte song
met kittig gitaarspel.
Een toegift kan en mag natuurlijk niet uitblijven, dat wordt niet een nummer, maar twee
stuks. Zo wordt de blueszondag in Vlierden op een grandioze manier afgesloten en gaat het spreekwoord ‘Onbekend maakt onbemind’ hier dus duidelijk niet op. En heb ik Doug Deming & The Jewel Tones leren kennen en genieten van zijn muziek.
De gebroeders hebben weer een mooi affiche weten te regelen, top mannen!!

14642178_1272546642786487_8289907110387465836_n14670838_1272546272786524_2490232445899980303_n14702364_10154670578349207_3977613269565919128_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.