Brouwers ‘keep the blues alive

Gebroeders Brouwers houden ‘the blues alive’

DEURNE

Theo Brouwers, vrijwilliger bij Cultuurcentrum Martien van Doorne, is een echte bluesfanaat.

Samen met broer Martin richtte hij afgelopen jaar de vereniging KeepingTheBluesAlive op, een non-profit initiatief dat maandelijks garant staat voor een spetterend concert in de foyer van het Deurnese cultuurcentrum. “Ik organiseerde natuurlijk al de nodige feestjes, maar ik dacht: laat ik ook eens een feestje voor mezelf op touw zetten. Ik weet bovendien dat ik daar heel veel andere mensen een groot plezier mee doe .”Blues is gewoon ‘zijn ding’, al zo lang Theo Brouwers zich kan herinneren. “Blues laat me niet los. Het zit gewoon in mijn hart. En dat geldt voor iedereen die blues speelt of er van houdt. Je ziet het ook aan de artiesten, die eventueel zelfs genoegen nemen met een lagere gage, zolang ze maar kunnen optreden en spelen. Het zijn allemaal pure liefhebbers .”Toen Theo het idee kreeg voor een maandelijks bluesconcert, kreeg hij direct medewerking van de directie van het Cultuurcentrum. “Men was enthousiast over het idee. Ik ben toen samen met mijn broer Martin, ook een bluesliefhebber van het eerste uur, aan de slag gegaan”

Boven verwachting
“In juni richtten we de vereniging KeepingTheBluesAlive op en schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel. Iedereen die de blues een warm hart toedraagt kan nu hd wordenvan de vereniging en profiteren van allerlei voordelen.”
Het eerste concert. Sugar Boy and The Sinners, was eind augustus. En daarmee was direct de toon gezet. “Inmiddels hebben we 40 leden en dat is ver boven onze verwachting. Afgelopen zondag werden bijvoorbeeld zes mensen spontaan lid, na het bijwonen van het optreden van de Guy Smeets Band. Het leeft dus wel degelijk. Onze vereniging begint zelfs landelijke bekendheid te krijgen en we zijn nu druk bezig om ideeën te ontwikkelen om zoveel mogelijk bluesfanaten in den lande te kunnen bereiken. De potentie is groot. De blues leeft meer dan ooit en er is een behoorlijk bluespubliek, wat bovendien erg trouw is. Ik zie de toekomst voor onze vereniging dan ook best rooskleurig tegemoet.”De concerten vinden plaats op de laatste zondag van elke maand. Theo en Martin kozen bewust voor de zondagmiddag. “Het doorsnee bluespubliek is tevens een rijp publiek. Het zijn vaak de toch wat ouderen. Uit ervaring weten we dat die mensen het heerlijk vinden om het weekend af te sluiten met een lekker optreden en een biertje op de zondagmiddag.”

Kieskeurig
Theo is erg kieskeurig bij de keuze van de artiesten. “We staan voor absolute topkwaliteit. Uit binnen- en buitenland. Daarom houden we alle ontwikkelingen ook nauwlettend in de gaten. Het stikt werkelijk van het bluestalent. De Guy Smeets Band was een mooi voorbeeld. Die jongen is maar net 16 jaar oud! Maar wat een gitaartalent zeg. Hij speelt al gitaar vanaf zijn zevende. Met al het gevoel wat er bij hoort. Een Brit die Guy hoorde spelen in een muziekzaak in Londen zei zelfs: “I thought I heard an old black soul playing the guitar”. Kijk, dat zoeken we dus. Bluespareltjes die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt, maar wel een grote toekomst hebben. En die letterlijk en figuurlijk de gevoelige snaar weten te raken. Eigenlijk moet het straks zo zijn dat bezoekers aan onze concerten er van verzekerd zijn dat ze iets goeds te zien en te horen krijgen, wie de optredende artiesten ook mogen zijn. Het is bijna een garantie die we afgeven.”Naast kwaliteit is variteit belangrijk voor Theo en Martin: “Chicago blues, Delta blues, bluesrock, het komt allemaal voorbij in ons programma. We houden daar ook echt rekening mee bij de selectie. In april presenteren we bovendien ons allereerste bluesfestival. Dat wordt een groots gebeuren, waar zich inmiddels al zeven bands voor gemeld hebben. Natuurlijk weet ik nog niet wat de toekomst gaat brengen – dat hangt ook af van de financiële situatie waar we in terecht komen -, maar we hopen dat dit festival en het hele initiatief KeepingTheBluesAlive een begrip gaan worden in ons land en dat Deurne als Blues Town op de kaart wordt gezet . Daar doen we alles aan. Zo zullen we ook proberen bekendere topartiesten naar Deurne te krijgen. Ja, het kost ons een hoop werk. Maar de voldoening is dan ook heel groot.

Voordelen
Leden van de vereniging KeepingTheBluesAlive kunnen rekenen op veel voordelen. Theo: “Je steunt niet alleen ons initiatief, maar krijgt ook nog eens gratis toegang tot alle bluesconcerten. Daarbij krijg je fikse kortingen op de overige concerten in het Cultuurcentrum, korting op allerlei merchandising én een speciale VIP-behandeling tijdens het bluesfestival op 27 april. Een lidmaatschap kost 50 euro voor een jaar en loopt van juni tot juni. Mensen die nu pas hd worden betalen dus niet de volle mep. Op dit moment kost het lidmaatschap zo’n 35 euro tot juni. Daarna gaan we eens bekijken wat we met het lidmaatschap en de tarieven gaan doen.”Lid worden van de vereniging KeepingTheBluesAlive kan via www.keepingtheblues-alive.nl of tijdens een van de concerten in het Cultuurcentrum. Op de website vind je ook meer informatie en een uitgebreid programma.

John Janssen/zondagsnieuws