Bands

Sugarboy and the Sinners

Sugarboyandthesinners

Het kan snel gaan, zo wordt wel eens gezegd. Maar wat gaat het snel met het jonge, Nederlandse Sugar Boy and the Sinners! Twee jaar na oprichting zijn ze winnaar van de Dutch Blues Challenge en speelden ze op de International Blues Challenge in Memphis en de European Blues Challenge in Toulouse! En nu komen ze Deurne veroveren met een Dutch Blues Challenge op zak.

Sugar Boy and the Sinners brengen een “laidback” samenspel van mondharmonica, drums, contrabas, gitaar en zang. Dit alles resulteert in een bluesgeluid met een vette knipoog naar rock & roll en rockabilly. Blues door merg en been van de hoogste kwaliteit

De band:

Sugar Boy Vielvoye- Vocals/Vox & Harp
Ronnie Guerin-Guitars
Vinnie Guerin-Double Bass
Frankie Duindam-Drums

Bron:Sugarboy and the Sinners

Fried Bourbon

FriedBourbon

Fried Bourbon is het speerpunt van de hedendaagse Belgische bluesscene. Rechtopstaand in de blues en boogietraditie en moedig genoeg om er toch een eigen zwenk aan te geven. Fried Bourbon staat bekend om zijn originele benadering die niet alleen vakmanschap maar ook een dosis authenticiteit uitstraalt. Met ijzersterk harpwerk, een fat body gitaar en een aanstekelijke stompende en bonkende ritmesectie zorgen ze telkens weer voor wiegende heupen en kippenvel!

Op hun nieuwste album “Gravy Train” vertrekt Fried Bourbon vanuit Chicago zuidwaarts. Ze passeren oude grindwegen, verlaten kerkhoven en bouwvallige shacks. In Memphis overnachten ze in een groezelig motelletje op Lamar Avenue. Met een Oldsmobile Rocket 88 cruisen ze op Highway 61 naar Clarksdale, waar ze in Red’s Lounge tot de vroege uurtjes jammen. Hun reisverhaal eindigt in een Greyhound bus richting Westkust.

Journalist Herman van der Horst schrijft al in 2007: “Fried Bourbon is een van de weinige bands die nog iets wezenlijks toevoegt aan een dikke eeuw blueshistorie.

Bron:Fried Bourbon

Guy Smeets Band

guysmeetsband

Het in 1998 geboren gitaartalent geniet al vanaf zijn zevende jaar van muziek maken. Hij liet zich inspireren door de platenkast van zijn ouders en deelde op een ochtend mede dat hij ooit in de Royal Albert Hall wil staan.
Én ambitieus is hij! Guy gaat geen enkele uitdaging uit de weg en vindt het geweldig om af en toe spontaan mee te kunnen spelen met bekende en minder bekende muzikanten. Big Monty Amundson in Dok 6: (‘that guy can really play the guitar”). Watermelon Slim tijdens de Bluesnight in Heerlen en een aantal malen met Ben Poole tijdens diens toernee door Nederland. Met zijn Guy Smeets Band staat hij het liefst elk weekend op het podium en daar werkt hij dan ook hard aan, samen met zijn band.

Guy is niet alleen technisch een kei op de gitaar. Het is met name zijn gevoelige aard die bij de luisteraar ook juist die gevoelige snaar raakt. “I thought I heard an old black soul playing the guitar”! Een uitspraak van een Brit, over Guy, in een guitarshop in Londen. Dat is wat veel mensen voelen als ze Guy horen spelen. Na acht jaar gitaarles op de muziekschool maakt hij in september 2013 de stap naar het Rock City Institute in Eindhoven. Daar zal hij zijn muzikale kwaliteiten verder verbreden en ontwikkelen.

Bron:Guy Smeets Band

Atomic Road Kings

Atomicroadkings

Deze Amerikaanse blues band bestaat uit vier doorgewinterde Blues artiesten.

Eric “Jailhouse” Von Herzen on harmonica
Kyle Jester on vocals & guitar
Brent Harding on bass
Tom Essa “Slim Crowbar” on drums,

Bron:Atomic Road Kings

Robbert Fossen en Peter Struijk Band

fossenenstruijk

Onversneden Nederlandse Chicagoblues; daar staat het Nederlandse duo Robbert Fossen & Peter Struijk voor. Peter Struijk staat hierbij garant voor het betere (slide-)gitaar werk terwijl Robbert Fossen zorgt voor de zang, mondharmonica en ritme gitaar. Fossen & Struijk zijn eigenlijk nog maar pas bij elkaar (2010) maar wonnen vorig jaar al de Dutch Blues Challenge in de categorie solo/duo’s. Hierna mochten ze Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis. Ze schopten het hier als eerste Nederlandse artiesten tot de finale: een prestatie van formaat!

Bron:Robbert Fossen
Bron:Peter Struijk

Bas Paardekooper Band

baspaardekooper

Bas Paardekooper and the Blew Crue werd opgericht in 2007. Frontman Bas Paardekooper (1981) bracht zichzelf , geïnspireerd na het horen van Jimi Hendrix’ “Hey Joe”, op elfjarige leeftijd de beginselen van het gitaarspel bij. Gesteund door zijn ouders ontwikkelde Bas zijn spel en groeide de passie voor het instrument dat inmiddels onlosmakelijk is verbonden met de naam “Bas Paardekooper”.

Met de muziek van Hendrix als eerste lesmateriaal was het onvermijdelijk dat Bas zich later zou ontplooien tot blues rock gitarist. Het kostte echter nog een aantal jaren en diverse bands voordat hij zich volledig kon richten op het spelen van de muzieksoort die, zoals velen zullen beamen, “hem op het lijf geschreven is”.

Nadat een vriend Bas aanspoorde zijn eigen band te starten duurde het niet lang voordat de bezetting van wat uiteindelijk “the Blew Crue” zou worden rond was. Binnen “no time” schreef Bas de eerste eigen nummers waarvan er uiteindelijk zes op de EP ‘Hang On To Tomorrow’ (2008) verschenen. Live werd het eigen werk aangevuld met covers van Stevie Ray Vaughan, Walter Trout, Joe Bonamassa en (natuurlijk) Jimi Hendrix. Vanaf hun eerste optreden straalden plezier en overgave van Bas en Crue direct met bakken tegelijk van het podium.

Na de release van hun eerste officiële album ‘The Blues On My Side’ (2010) kwam de band in een stroomversnelling. De plaat bevat 10 originele nummers, allen van de hand van Bas, en laat een band horen die na een aantal jaar samen spelen in staat is om naast het standaard drie accoorden blues-schema ook complexere composities buitengewoon overtuigend neer te zetten. Er werd in deze periode zeer veel opgetreden, wat de band alleen maar hechter en strakker maakte en de naam Bas Paardekooper and the Blew Crue in Nederland, grote delen van Duitsland en België en zelfs in Engeland, de Verenigde Staten en Rusland voorgoed op de kaart zette.

Inmiddels heeft de band haar derde plaat uitgebracht, getiteld ‘Broken Heart For Sale’ (2012) waarmee de muzikale lat wederom hoger gelegd wordt. Alle hoeken van de blues rock worden op dit album verkend. Een aantal tracks zijn voorzien van rijke arrangementen en meerstemmige zangpartijen die de nummers een bijna symfonisch karakter geven maar steeds voldoende ruimte bewaren voor het weergaloze gitaarspel van Paardekooper. De release van ‘Broken Heart For Sale’ vond plaats op 20 december 2012 in een strak gevulde ‘Boerderij’ te Zoetermeer. Een zaal waar de band al regelmatig optrad en waar Bas eerder een persoonlijk hoogtepunt beleefde als “special guest” tijdens een optreden van Walter Trout.

Nog steeds is de band minimaal twee keer per week te vinden in hun oefen- en opnamestudio, ongeacht het aantal optredens want zoals zij zelf zeggen: “Er is altijd een nummer dat we nóg beter kunnen spelen met wat oefening, er is altijd een nummer dat nog af moet en er is altijd een nummer dat we nog moeten bedenken”. Maar het liefst zijn Bas Paardekooper and the Blew Crue “on the road” waar ze iedere show nog steeds met evenveel plezier en overgave neerzetten als hun eerste, bijna zes jaar geleden.

De band bestaat uit:

Bas Paardekooper (Gitaar en Zang)
André de Bruijn (Basgitaar en zang)
Roel van Leeuwen (Drums en zang)
Wouter Hoek (Toetsen en zang)

Bron:Bas Paardekooper Band

Farstreet

farstreet

De bekende Roosendaalse formatie FARSTREET brengt stevige blues op een zeer eigenwijze, gemene manier, verwant aan de stijl van o.a. Gary Moore, Jimi Hendrix.

Gitarist/zanger en frontman Jasper Verstraaten besloot in 2003 , samen met bassist Ad Prinsen, een power trio op te richten.
De click was er al meteen, the feel, en de passie voor muziek. Na een aantal drummers versleten te hebben, is in 2007 drummer Antonie Buurman de band komen versterken.

Antonie en Ad vormen samen een strakke ritme-sectie die perfect past bij het dynamische gitaarspel van Jasper
De click was er al meteen, the feel en de passie voor muziek. Dat voel je, kun je zien en horen! Kortom , met z’n drieën één geheel.

Jasper heeft in het verleden veel ervaring opgedaan bij diverse bluesjams, en deed al diverse gastoptreden met nationale en internationale artiesten zoals Jan Akkerman, Mike & the Mellotones, Chicago blueslegend Eddy Clearwater en the Juke Joints. Bij deze laatste band gaat Jasper regelmatig mee als vast backup gitarist.

Farstreet speelt zowel bekende als onbekende bluesklassiekers, maar ook eigen werk. Opvallend is ook hoe deze mannen een bekend nummer helemaal eigen kunnen maken.

Bron:Farstreet

MoFo Party Band

mofopartyband

De MoFo Party Band heeft zijn roots in Centraal Californië. Ze spelen in kleine clubs maar ook op diverse grote festivals in Europa, Fiji en Nieuw-Zeeland. Een aantal festivals welke zij tot een succes hebben gemaakt zijn onder andere het Belgische R & B festival in Peer België, Kwadendamme Blues Fest in Nederland, Luxemburg Jazz & Blues Rally in Luxemburg, Blues Express Festival in Polen, en het San Francisco Blues Festival en Russian River Blues Festival in Californië.

Deze band heeft het podium gedeeld met blues legendes BB King, James Cotton, Little Milton, Bo Diddley, Robert Cray, Charlie Musselwhite, Los Lobos, Otis Rush, Huey Lewis, John Mayall Tommy Castro en vele anderen. De MoFo Party Band is een gerespecteerde band uit de West Coast blues scene. Dit is een must see band!

De leden:

John Clifton – Lead Vocal/Harmonica
Bill Clifton- Lead Guitar
Grant Clifton-Bass
Brian Bischel- Drums

Bron:MoFo Party Band

X-ray Blues Band

xraybluesband

De X-Ray Bluesband is een viermans bluesrockband bestaande uit zeer ervaren en gedreven muzikanten die sinds 2007, zeer succesvol en met volle overtuiging muziek van Stevie Ray Vaughan en zijn band Double Trouble vertolkt.

In de voorafgaande jaren heeft de band een zekere nationale en internationale reputatie opgebouwd dankzij de ongecompliceerde , en gepassioneerde manier van spelen van Texas Blues. Als enige officiële Europese SRV tribute band , bewijzen deze vier bluesmannen dat muziek van Stevie ook verrassende en subtiele kanten gekend heeft, en dat zijn oeuvre niet alleen uit Power blues en snelle shuffles bestond. Natuurlijk is er ook ruimte om het publiek af en toe te verrassen door van het bekende pad af te wijken , waardoor sommige nummers “toevallig” een andere, onverwachte wending krijgen , en er een interessante interactie met het publiek ontstaat.

Frontman Alex Ilic wordt bijgestaan door bassist Jules van Bussel en drummer Michel Luimes als strak stuwend ritmetandem… Toetsenist Harm Warta is met zijn dynamische spel en Hammond sound verantwoordelijk voor geweldige vintage vibe…..

X-Ray BluesBand…..veel meer dan alleen maar een tribute/coverband

Bron:X-ray Blues Band

Recente berichten

Mike Wheeler, Kai Strauss, Deger (Review Bluesbreeker)

Zondag 25 februari 2018, zaal Thijssen, Vlierden
Mike Wheeler en Kai Strauss zorgen voor volle bak bij KTBA
Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

Bij binnenkomst in zaal Thijssen blijkt dat het al drukker is als gewoonlijk en uiteindelijk wordt het ook praktisch volle bak. De regionale band Deger en Mike Wheeler met Kai Strauss blijken als een magneet te werken op het publiek. Een ongewone combinatie van twee bands maar wel eentje die verrassend is.

Klokslag half vier trapt Deger af, dat is bluesrock in Deurnes dialect met hier en daar wat uitstapjes richting de blues. Overigens wil Deger in het Deurnes dialect zeggen: ‘elke keer weer’.
Soms heeft de sound wat weg van Normaal, dan hoor ik weer een vleugje Santana en zo nu en dan glipt iets van The Allman Brothers sound voorbij. Met andere woorden een leuke mix van soundstijlen maar vooral ook leuke titels zoals: ‘Dwaallichtje’ of ‘Grard Sien’ om er maar eens twee aan te stippen.
Het zijn over het algemeen eigen nummers in het Engels die Pieter en zijn bandleden vertalen naar het Deurnes dialect. Nieuwe nummers maar ook nummers die al langer op de plank lagen.

Dat de mannen er zin in hebben blijkt wel uit hun spel. Ze hebben er duidelijk zin in getuige ook de interessante uitleg die zanger en mondharmonicaspeler Pieter Althuizen bij hun nummers geeft. Bekende deuntjes met pareltjes van teksten die je ook nog zonder nadenken kunt verstaan. Ik vind, en dan ben ik niet alleen daarin, het een leuke opener van de bluesdag in Vlierden.

Hierna is het dan de beurt aan Mike Wheeler, tenminste…. Kai Strauss opent samen met drummer Pascal Delmas en bassist Frederic Jouglas het programma en steekt van wal met ‘Sweet Girl’ waarvan ik de sound toedicht aan Freddie King. Dit is even om op te warmen, mocht dat overigens nodig zijn.
Want al gitaarspelend komt Mike Wheeler bij de eerste noten van ‘You Won’t Do Right’ door de zaal lopend het podium op. Daarmee scoort hij al meteen punten die zich tijdens het optreden ras vermeerderen.

 

Van zijn album “Selfmade Man” wordt ‘Chicago Blues’ gespeelt, jammer genoeg zonder mondharmonica zoals op het album, maar het blijft een fraai nummer. De eerste set wordt afgesloten met de nummers ‘Big Mistake’ en ‘Let Me Love You’ een nummer van Willie Dixon.

Twee gitaristen op het podium die alle ins en outs van hun Fender kennen en er alles uit halen wat erin zit. Dat levert mooie en spannende duels op waarbij je je vingers kunt aflikken. Zowel Kai als Mike zijn twee puike gitaristen, al hoewel Kai toch iets hoger in de pikorde staat naar mijn gevoel. Maar misschien is het ook wel dat ik in dit geval niet zo objectief ben, want eerlijk gezegd ben ik een groot liefhebber van Kai’s gitaarspel.
De begeleidings muzikanten van Mike en Kai komen uit Frankrijk. Het zijn Pascal Delmas en Fred Letroit tours, bij de blues kenners bekend van optredens waarbij zij de ‘grote’ meneren uit de blueswereld terzijde staan op festivals en concerten in Europa. Daarmee heb je dus vier geweldige artiesten op het podium die een brok ervaring met zich meebrengen en dat merk je wel tijdens het optreden.

De tweede set opent Kai met ‘Here I Am’ en ondertussen komt Mike, via een kortere weg, weer het podium op.
Klein en haast breekbaar spelen is voor Mike ook geen geheim, dat bewijst hij met het nummer ‘A Blind Man Can’t See’ ook een bijzonder sterke song.
Kai Strauss heeft vaker gewerkt met Mike Wheeler en op zijn album ‘I Go By Feel’ speelt hij op enkele nummers mee. Een van die songs is ‘Gotta Wake Up’ waarbij Kai de zang voor zijn rekening neemt. Hij zingt live voortreffelijk, een ander geluid dan Mike die ik hierin wat hoger inschat.
Hun uitvoering van Otis Rush’ nummer ‘All Your Love’ is er eentje om door een ringetje te halen. De versie van John Mayall is voortreffelijk maar deze van Mike en Kai doet er niets voor onder.
Langzaamaan gaat het richting het einde van het optreden en gooit Mike er nog een schepje bovenop door van het podium te lopen en tussen het enthousiaste publiek zijn gitaarkunsten te tonen. Wat een genot om deze man aan het werk te zien, hij heeft oog voor het publiek en de muziek. De passie voor de blues is bij hem goed af te lezen en met de titeltrack van zijn album: “Turn Up” paait hij het publiek nog eens extra.

In Vlierden lukt het niemand om zonder toegift weg te komen, ook niet Mike Wheeler. Dat weet Kai maar al te goed, hij heeft hier al op het podium gestaan.
Twee nummers trekt de band ervoor uit om afscheid te nemen van het publiek, van Keeping The Blues Alive en van Zaal Thijssen. Het mooie ‘Need Your Love So Bad’ en ‘Sweet Home Chicago’ lenen zich daar voortreffelijk voor.
Inmiddels is het al 19:00 uur als de stekker eruit gaat en kan ik met droge ogen zeggen dat ik heb genoten van een beresterk optreden van Mike Wheeler en Kai Strauss maar ook van Deger die mij verrast hebben met hun dialect blues.
Toch weer een doordachte zet van de gebroeders Brouwers om deze dag zo in elkaar te steken.

 


 

  1. Mike Wheeler, Kai Strauss, Deger (review Rootsville) Geef een reactie
  2. Jose Ramirez & Mikes Electric Mud (Review BluesBreeker) Geef een reactie
  3. Jose Ramirez (Review BluesMagazine) Geef een reactie
  4. Ben Poole Band & Guy Smeets (Review Bluesmagazine) Geef een reactie
  5. Ben Poole Band & Guy Smeets (Review BluesBreeker) Geef een reactie
  6. Zac Harmon (Review Rootsville) Geef een reactie
  7. Sugar Ray & the Bluetones (Review Rootsville) Geef een reactie
  8. Sugar Ray & the Bluetones (Review BluesBreeker) Geef een reactie
  9. Mike Morgan & Jim Suhler (Review Rootsville) Geef een reactie