Archie Lee Hooker & Steven Troch (review Rootsville)

Archie Lee Hooker (US) – Steven Troch Band (B/NL) Zaal Thijssen Vlierden (NL) (21-10-2018)
Ik moet eerlijk toegeven dat het stilaan tijd begon te worden om onze vrienden van “Keeping The Blues Alive” in Vlierden te gaan terug zien. Dus het was met een smile on my face dat ik Ellen, Mia, Theo, Martin maar ook Anka, Teun en de hele reutemeteut met plezier terugzag. Net als bij ons in België zijn ze ook hier in Noord-Brabant onderhevig aan de grillen van de blues en het leven en moet zo soms het programma overhoop worden geworpen. Helaas voor de “Hoodoo Monks” betekende het ook een annulatie voor de rest van het seizoen. Bij deze nog sterkte aan Erik ‘Papa T’ en zijn familie. Voor diegene die instaan voor de programmering is het soms een grote ergernis, anderen daarentegen trekken er zich weinig van aan, agget mar luuk et!

Voor de opener van het nieuwe seizoen steken de “Brouwers Brothers” al meteen van wal met een “KTBA Special”, plezant voor de bluesfanaten, minder voor het waarkvolluk 😉. Vandaag niemand minder dan een echte neef van blues icoon John Lee Hooker op het podium, met name Archie Lee Hooker. Sommigen onder ons hebben gemengde gevoelens over deze Archie Lee Hooker, samen met collega Marcel zag ik vorige winter toch een onuitwisbaar concert van hem op het Noord-Franse “Bay-Car Blues” festival en dit ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van JLH.

Een “KTBA Special”, dat betekent ook twee bands en zo konden we een tweede smile op ons gezicht toveren want als depanneur werd er voor onze eigenste Steven Troch en zijn band gekozen. Recentelijk heeft in deze formatie ook Steven Van der Nat verstek moeten laten gaan wegens fingerpicking problems maar voor dit concert tekende Little Steve dan toch weer present. Zijn functie als guitar blender wordt nu ingevuld door Ghentenaar Matti De Rijcke aka Matt T Mahony en dus stonden er twee gitaristen op het podium en dat isgoeie. Nog aan Steven’s zijde vinden we een andere ritme sectie dan de vertrouwde basgitaar van Liesbeth Sprangers en drummer King Berik. De drijvende motor van de band bestond dit keer uit Bird ‘Big Beat’ Stevens en Bernd Coene, en zo zijn we er klaar voor!

Geen burgemister om het nieuwe seizoen van start te laten gaan maar gewoon KTBA’er Martin die hier met plezier de volle zaal kwam welkom te heten. De start gebeurde enigszins met een kleine vertraging omdat de soundcheck van Hookers’ band wat was uitgelopen. Er moet heel wat meer gebeuren om Steven Troch van zijn melk te krijgen want hij stond zo scharp as un vlimmeke, en dat zullen ze hier in Vlierden achteraf geweten hebben. Steven en zijn band zitten uiteraard ook nog in de flow van hun uitstekende album “Rhymes For Mellow Minds”

Everybody Ready? Hier is het eerste nummer en met “Sharp End” wordt meteen de toon gezet en zetten deze Steven Troch en zijn band de zaal al meteen in beweging. Je voelde het meteen aan je water dat er hier een memorabel concert zou gaan plaatsvinden en met nummers als “Bad Taste” en “Slow” konden diegene die Steven Troch nog niet hadden bezig gezien meteen vaststellen dat er meer dan voldoende variatie en veel humor zit in zijn performance.

De six-strings van zowel Little Steve als Matt T Mahony kwamen afzonderlijk in een battle terecht met de Mississippi saxofoon van Steven Troch, en op “Mister Jones” haalde hij zelfs met zijn chromatische harp de grove middelen boven. Van voor naar achter, van links naar rechts, je kon opmerken dat alle KTBA’ers er veel zin in hadden, das kwaoliteit baas van den bovenste plaank! Full swing dan met “Xtra Xtra” en zo stond de Peel meteen in brand! Als ultiem hoogtepunt kregen we dan een geanimeerde maar ook bijzonder beklijvende versie van SBWII zijn “Nine Below Zero” of zoals we in België zeggen, den Hooker zal uit zijn pijp moeten komen! Tijd voor de bitterballen…hoe? wat? heeft ook de Europese gemeenschap hier bij “KTBA” in Vlierden er een verbod op gezet, dè minde nie!

Achter in de zaal had ik bij Archie Lee Hooker de zweetdruppels al zien verschijnen en had hij zijn band al bij hem geroepen met de opmerking, ziede dè!. De multi Europese samenstelling van deze “The Coast To Coast Bluesband” bestaat uit Fred Barreto (lead guitar), Matt Santos (keyboards, Hammond & harmonica), Nicolas Fageot (bass) en Yves ‘Deville’ Ditsch (drums) en begonnen eraan met een stevig doordringend instrumentaaltje als intro.

Tijd dan voor de neef van, en die opende met “Big Ass Fun”. Uiteraard staat zijn eerder dit jaar verschenen album “Chilling” in de spotlights. Met nummers als “River Blues” en “90 Days” zat er wel een stevig ritme in maar was de boogie van JLH wel even zoek. Desalniettemin was er met het slowbluesje “Found A Good One” een moment van real blues hier waar te nemen in zaal Thijssen. Als neef van de nu 101 jaar zijnde John Lee Hooker moet je allicht ook al wat jaartjes op de teller hebben staan en dus tijd voor enige verpozing. Dat kwam er met enkel een ‘National Steel’ als begeleiding en zo waren we toe aan een Delta moment met “Jockey Blues” en zagen we Archie Lee Hooker alles uit de kast halen om de zaal hier te entertainen. Voor mij toch een beetje schottelwaoter. Ik was net aan het denken dat deze “The Coast To Coast Bluesband” wel best lekker klinkt toen de drummer samen met zijn snare de zaal in trok, niet beseffende dat carnaval hier nog een eindje verwijdert is. Onder diens Braziliaanse ritmes besloot ik toch nog even van de laatste zonnestralen te genieten en ik was niet alleen. Hoe oud deze Archie Lee Hooker is? Ik zou het niet weten mevrouw maar best is dit niet geweten.

Dan toch maar terug proberen de blues te ervaren binnen en net op tijd om hier bij “KTBA” een moment van heiligschennis waar te nemen. Een aardschok met een registratie van een ‘7’ op de schaal van Richter was hier waar te nemen toen plots een vrouwelijke muzikante het podium kwam te betreden. De stoom die je zag verschijnen was niet die van een gesprongen gasleiding maar was waar te nemen in de nabijheid van Theo en Martin, die meteen dachten aan een contractbreuk. Misschien waren ze dan toch gezwicht aan de bedreigingen van #MeToo 🙂

Dat sjoeke wist niet wat ze hier had veroorzaakt en ook Archie Lee Hooker zag er geen graten in en denderde luchtig verder met “I’ve Got Reasons”. Ook de titeltrack van “Chitlings” kwam er nog aan maar ik besloot met nog een uur en half in de auto toch terug huiswaarts te keren. Met enig chauvinisme kan en mag ik toch stellen dat de support act beter was dan het hoofdmenu en hou zo ik me voor Archie Lee Hooker bij de goede herinnering van vorig jaar. Janiva Magness, JJ Thames, Melody Angel, Trudy Lynn e.a. houdt jullie klaar er is verandering op komst LOL. De volgende ‘”KTBA Specal” is op zondag 11 november met Kirk Fletcher en de nieuwste BENE sensatie de Travellin’ Blue Kings” houwdo...


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.