Archie Lee Hooker & Steven Troch (review BluesBreeker)

Keeping The Blues Alive seizoensopening

Zondag 21 oktober, café-zaal Thijssen, Vlierden
Steven Troch Band steelt de show en The Coast To Coast Blues Band redt to Coast Band redt Archie Lee Hooker

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

Afgelopen zondag, 21 oktober, is het binnen seizoen van Keeping The Blues Alive gestart en dat niet onder een goed gesternte begonnen.
Door omstandigheden is het optreden van Hoodoo Monks gecanceld en is een waardige vervanger in Steven Troch Band gevonden. En Archie Lee Hooker wordt muzikaal op de been gehouden door zijn begeleidingsband The Coast To Coast Bluesband. Dat neemt niet weg dat we een hele puike bluesmiddag hebben gehad in café-zaal Thijssen in het Brabantse Vlierden. Want is het net een reünie om al die bekende gezichten weer eens terug te zien, een samenzijn onder het genot van goede muziek en een heerlijke sfeer
.

De middag begint, zoals we gewend zijn, exact om drie uur als Martin Brouwers het volle huis verwelkomt en de Belgische formatie Steven Troch Band aankondigt. De band met de Nederlandse gitarist Steven van der Nat in hun midden maar ook met een andere bezetting.  Dit keer geen Liesbeth Sprangers als bassiste maar Bird Stevens en geen King Berik achter de drumkit maar Bernd Coene en als extra nog gitarist Matti de Rijcke.

Dat is natuurlijk even wennen echter als de eerste tonen van ‘Short End’ klinken is het weer als vanouds: top.
Het harpspel van Steven is grandioos en klinkt moddervet en dan die combinatie met twee gitaristen betaald zich dubbel en dwars uit. De ‘jonge’ Matti de Rijcke weet de weg op zijn Fender met speels gemak te vinden. Dat valt op als hij regelmatig in duel gaat met Steven op de bluesharp.
Met het dampende ‘Wanna Sleep’, de titel zegt wat anders dan hetgeen we voorgeschoteld krijgen, zien we hoe Steven op speelse wijze zijn bluesharp bespeelt. Alsof het hem geen enkele moeite kost. Als publiek is het genieten van die stevige uithalen op de bluesharp en zeker ook bij het nummer ‘Mister Jones’. Daar komt de chromatische harp tevoorschijn en krijgen we een nog diepere blues sound te horen. Daar kan ik net zoals alle andere bezoekers van genieten. Dat is blues pur sang. En met ‘La Perla’ gooit de band er een vleugje Mambo in maar het blijft nog steeds een onvervalst blues nummer. Echter de mix van Mambo en blues tilt de donkere blueskant naar het licht toe.

Het knalt helemaal als een dampende shuffle in de vorm van ‘Right On’ met daarin verweven een stukje ‘I Looked At The Clock’ door zaal Thijssen klinkt, een ‘wow’-nummer zonder meer. Sonny Boy Williamson’s ‘Nine Below Zero’ wordt op een geweldige manier vertolkt, een uitvoering om je vingers bij af te likken.
Helaas komt met ‘Walk Away’ een einde aan dit voortreffelijke optreden. Daar moet Archie Lee Hooker nog maar eens overheen komen.
Daarop moeten we dan nog een kwartiertje wachten en zoals dat vaker bij Amerikaanse artiesten gaat opent de begeleidingsband het optreden met een instrumentaaltje waarna de ‘frontman’ het podium betreedt.
Archies begeleidingsband, The Coast To Coast Bluesband, is een gemêleerd en internationaal gezelschap en bestaat uit: gitarist Fred Barreto (Bra); drummer Yves Ditch (Lux); bassist Nicolas Fageot en op de Hammond en bluesharp Matt Santos (Fra). Een band waarop je kunt bouwen, zoals later blijkt.

Uiteraard staat het nieuwe album ‘Chilling’ in the spotlights en als Archie Lee Hooker, gestoken in een opvallend maatkostuum, op het podium verschijnt wordt het nummer ‘Big Ass Fun’ gespeeld. Wat mij meteen opvalt is dat het op cd beduidend beter klinkt dan live en dat ligt niet aan de band.
Afwachten dus hoe het verloop van dit optreden wordt. Waar we in ieder geval van verzekerd zijn is het showelement dat Archie Lee Hooker te berde brengt. Zoals het een entertainer betaamd zo weet hij ook het publiek te bespelen met zijn gebaren of liever gezegd zijn performance. Maar qua zang weet hij mij me nog niet te overtuigen. Soms is het onverstaanbaar, soms klinkt het vals en soms haalt hij de noten niet.

De band achter hem doet het erg goed zij houden het optreden spannend, stuk voor stuk zijn het klasbakken. Vooral gitarist Fred Barreto haalt regelmatig het allerbeste in zich naar boven en speelt een geweldig stukje gitaar, zelfs op een Resonator haalt hij het allermooiste naar boven. Zoals hij laat horen in de intro bij het nummer ’90 Days’.
Bij het spelen van de titeltrack van het nieuwe album “Chiling” roept Archie de jonge muzikante Nadia het podium op. Zij schijnt een vriendin van een van de bandleden te zijn en neemt achter het orgel plaatsen om het nummer te begeleiden. Later tijdens het optreden komt zij nog een keer het podium op om dan met op de akoestische gitaar nog een nummer mee te spelen.

Iedere keer als er een nummer aangekondigd wordt krijgen we van Archie Lee Hooker verhalen over zijn jeugd bij onder anderen zijn oom John Lee Hooker te horen. Hele interessante verhalen met zeker ook een hoog waarheidsgehalte.
De planning was om twee sets van een uur te spelen echter men maakt er een show van 90 minuten van en zo wordt het ene na het andere nummer van het nieuwe album gespeeld.

Nee, van Archie Lee Hooker moet je het niet hebben, geef mij dan toch maar The Coast To Coast Blues Band. Zij hebben ervoor gezorgd dat we hebben kunnen genieten van een mooi potje muziek.
Zo blijkt maar weer eens dat je niet altijd kunt voortborduren op je naam en moet je echt wel wat in huis hebben om de blues te spelen.
Steven Troch en zijn mannen en The Coast To Coast Blues Band hebben dat wel, die kunnen blues op hoog niveau spelen. Daarmee hebben we toch een geweldige middag in Vlierden gehad en maken we ons op voor het optreden van Kirk Fletcher op 11 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.